ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΤRANSLATE

ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η 24χρονη Αννα Παντελιά είναι η Ελληνίδα που διακρίθηκε ανάμεσα στους 30 καλύτερους φωτορεπόρτερ στον κόσμο, κάτω των 30 ετών, από το Magnum.


|

Η Αννα Παντελιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία και οπτικοακουστικές τέχνες στο ΤΕΙ της Αθήνας και πριν από λίγους μήνες έφυγε για Μάστερ στη Διεθνή Επικοινωνία και Ανάπτυξη στο City University του Λονδίνου.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο εξωτερικό, καθώς το 2011 είχε πάει στη Γερμανία με Erasmus και από τότε πάντα έψαχνε ευκαιρίες να ανοίξει τα φτερά της εκτός συνόρων.
Επέστρεψε στην Αθήνα για να τελειώσει τις σπουδές της, ωστόσο η επόμενη πρόκληση δεν άργησε αφού λίγο καιρό αργότερα της έγινε πρόταση να κάνει πρακτική άσκηση στο CERN. Φυσικά, δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.
«Ξεκίνησα στο CERN για πρακτική άσκηση, το καλοκαίρι του 2012. Μου προτάθηκε μια θέση που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι από την Αθήνα θα έφτανα κάποια μέρα στη Γενεύη και πόσο μάλλον να δουλεύω για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών ερευνών».
Πριν από ένα μήνα περίπου, η Αννα βρέθηκε στη λίστα του Magnum με τους 30 καλύτερους νέους φωτογράφους κάτω των 30 ετών στον κόσμο. Και μας μίλησε για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, τους προβληματισμούς της, τους στόχους της και το αν θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Κόλλησε από μικρή το «μικρόβιο» της φωτογραφίας

Νομίζω ότι η φωτογραφία είναι «μικρόβιο» που κάποιος στο κολλάει, είτε αυτός είναι ένας φίλος, είτε η δουλειά ενός καταξιωμένου φωτογράφου. Η αγάπη μου για τη φωτογραφία πάει πίσω στα χρόνια του Λυκείου, ήμουν ιδιαίτερα τυχερή γιατί κατάλαβα εγκαίρως ότι η φωτογραφία είναι αυτο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών του επαγγέλματος. Αυτό με βοήθησε να διαλέξω τη κατάλληλη σχολή και με την κατάλληλη προσπάθεια να μου ανοιχτούν και άλλες πόρτες.

Η διάκριση Magnum’s 30 Under 30

Το Magnum ζήτησε από φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι καλύπτουν κοινωνικά θέματα και είναι κάτω των 30 να συμμετέχουν στον διαγωνισμό στέλνοντας μια φωτογραφία από κάποιο project τους. Συμμετείχαν 664 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, από τους οποίους προέκυψε η λίστα των 30 καλύτερων (Δείτε όλους τους νικητές πατώντας εδώ). Μεταξύ αυτών και η Αννα Παντελιά:
«Το γεγονός ότι φωτογράφοι του Magnum και μέλη του Photography Show της Αγγλίας με επέλεξαν ως μια από τους 30 καλύτερους documentary φωτογράφους κάτω των 30 αποτελεί τη σημαντικότερη μου διάκριση μέχρι τώρα. Το Magnum αποτελεί θεσμό στον χώρο της φωτογραφίας και έχει φιλοξενήσει τους σημαντικότερους φωτογράφους της ιστορίας. Νιώθω πολύ τυχερή που θα γνωρίσω φωτογράφους του πρακτορείου και θα χω την ευκαιρία να ακούσω τη γνώμη τους για τη δουλειά μου».
Anna Pantelia - The De-portables of Patra - Αυτή είναι η φωτογραφία που εξασφάλισε στην Αννα μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους φωτορεπόρτερ κάτω των 30
Anna Pantelia - The De-portables of Patra - Αυτή είναι η φωτογραφία που εξασφάλισε στην Αννα μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους φωτορεπόρτερ κάτω των 30
Στην ιστοσελίδα της, η Αννα περιγράφει το project «Τhe European Dream» που της χάρισε αυτή τη διάκριση:
Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Στην Πάτρα, περίπου 40-50 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Πειραϊκής Πατραϊκής, βλέποντας τα καράβια να φεύγουν για την Ιταλία. Όλοι έχουν διαφορετικές ιστορίες, αλλά έναν κοινό στόχο: να καταφέρουν να μπουν κρυφά σε ένα καράβι για την Ιταλία, για να ζήσουν το λεγόμενο «ευρωπαϊκό όνειρο».
The European Dream
The European Dream
Δείτε όλες τις φωτογραφίες του project της Αννας Παντελιά «The European Dream» πατώντας εδώ.

Το Cern και η γνωριμία με τον Στίβεν Χόκινγκ

Η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του CERN το οποίο φιλοξενεί πολλούς Έλληνες καθηγητές και φοιτητές. Η μακροχρόνια συνεργασία της Ελλάδας με το CERN έχει δώσει πολλές ευκαιρίες σε Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες, μια από αυτές ήμουν και εγώ. Λόγω της θέσης μου ως μέλος της ομάδας επικοινωνίας του CERN και φωτογράφος είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιότιμους επιστήμονες όπως ο καθηγητής Steven Hawking. Αν και λόγω της κατάστασης του δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω μαζί του, θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που τον γνώρισα από κοντά.

Η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι ρόδινη

Η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να φαίνεται εύκολη και γεμάτη ευκαιρίες σε πολλούς αλλά στην πραγματικότητα μόνο εύκολη δεν είναι. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η νοοτροπία και η ψυχολογία των ανθρώπων διαφορετική και φυσικά η υπάρχει και ο παράγoντας της προσαρμογής.
Προσωπικά δεν θεωρώ το επίπεδο ζωής του Λονδίνου υψηλό, αλλά σίγουρα προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα στον χώρο των τεχνών και της ψυχαγωγίας.

Πώς βλέπει τον εαυτό της σε 10 χρόνια

Πρίν 5 χρόνια ξεκινούσα τη σχολή φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας χωρίς να ξέρω που θα με βγάλει αυτή η επιλογή μου, το μόνο που ήξερα είναι ότι ακολούθησα αυτό που με έκανε ευτυχισμένη, μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια άλλαξα 3 χώρες, γνώρισα ανθρώπους που δε περίμενα ποτέ οτι θα γνώριζα και βρέθηκα σε μέρη για τα οποία απλά διάβαζα στα βιβλία. Συνεπώς το πως βλέπω τον εαυτό μου σε 10 χρόνια είναι κάτι που δε μπορώ να προβλέψω, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχω να μάθω πολλά ακόμα.

Θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η χώρα που μεγάλωσα και η χώρα που αγάπησα, είναι η χώρα που με εκπαίδευσε όχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά ηθικά. Παρόλα τα παράπονα που έχω για την επικρατούσα κατάσταση θα ήθελα να επιστρέψω και να επενδύσω στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου